Målet som alla såg utom domaren

Frank Lampards skott, som gick i mål, hade betytt 2-2 i åttondelsfinalen mellan England och Tyskland, men domaren underkände målet och därför ledde Tyskland med 2-1 i halvlek. England förlorade matchen med 1-4, men var det på grund av det underkända målet? Knappast. Alla vet att det är domaren som bestämmer men hur man bearbetar ett felaktigt domslut är individuellt. Det är naturligt att känna en spontan frustration, men det bästa man kan göra är att acceptera domslutet och lägga händelsen bakom sig. Då kan man använda all energi på det man skall göra, det vill säga fortsätta att spela fotboll på ett konstruktivt sätt. Alternativet är att känna sig orättvist behandlad och låta de negativa känslorna påverka beteendet och ta energi från spelet. Det är givetvis beklagligt att ett så uppenbart domarmisstag inte kan korrigeras och hade det hänt med några minuter kvar av matchen hade det med största sannolikhet påverkat slutresultatet. Men nu hade England faktiskt en hel halvlek på sig att göra mål utan att lyckas, så jag tycker inte att det var donarens fel att England förlorade. Än en gång: Det gäller att mentalt förbereda sig för oönskade situationer så att man agerar rationellt när de väl inträffar.


Avgörande på straffsparkar är inte rysk roulett

2010-06-25

Nu är gruppspelet nästan avslutat och VM går in i direktutslagningsfasen. Det kommer säkert att innebära många jämna matcher och i några fall avgörande på straffsparkar. Säkert kommer vi att få höra kommentarer om att straffsparksavgörande är lika oförutsägbart som lottdragning eller rysk roulett, det vill säga bero på tur. Nej, det avgörande är mental styrka. Det gäller att göra sig av med negativa tankar som ”Jag får inte missa”, ”Jag har hela landets förväntningar på mig”.  Det här skall förbundskaptenen göra: 1) De säkraste skyttarna skall skjuta den första och den femte straffen, 2) Välja forwards som straffskyttar framför mittfältare och backar. Det visar i alla fall statistiken från straffavgörande i EM och VM sedan 1972. Den perfekta straffsparken skall utföras på följande sätt:

1)      Lägg upp bollen på straffpunkten och backa från bollen och håll ögonen på målvakten. Statistiken visar att de som vänder ryggen åt målvakten oftare missar sin straff. Det gjorde Jon Dahl Tomasson i Danmarks förlustmatch mot Japan – och gjorde inte mål på straffskottet.

2)      Ta god tid på dig. De som tar längre tid på sig är mer framgångsrika och visar på stresstolerans.

3)      Fokusera på var du skall sätta straffen och hur det skall gå till. Visualisera händelseförloppet.

4)      Tro på att du skall sätta straffen. Det ökar sannolikheten för ett positivt utfall.

5)      Visa glädje när du har gjort mål. Le och sträck båda armarna i luften. Det signalerar en positiv känsla som sprider sig till de kommande straffskyttarna. Titta inte ner i marken med en neutral kroppshållning.

 

Det är alltså den mentala styrkan som är avgörande och den kan tränas. Det skall givetvis göras genom visualiseringsövningar under flera veckor och genom att på träning lägga en

straff under så matchliknande situation som möjligt, det vill säga i slutet av träningen och helst efter en rejäl pulshöjare.

 

Med all säkerhet kommer vi att få se ”oväntade” straffmissar åtföljda av förklaringar som ”Han är vår säkraste straffskytt. På träning sätter han 10 av 10”. Men som sagt, det är den mentala styrkan som är avgörande.


Provokationer kan lösas med mental träning

2010-06-24

Nu har vi sett ett antal VM-matcher med verbala och fysiska provokationer, som har lett till lite olika resultat.

1)      Ronaldo i Portugal fick ett gult kort i matchen mot Elfenbenskusten på grund av osportsligt uppträdande sedan han skrikit ”Fuck off” till ett par ivorianer som var ute efter att få honom ur balans

2)      Wayne Rooney svor åt sin lagkapten då denne stoppade honom från att skälla ut domaren och efter matchen hånade han supportrarna efter Englands oavgjorda match mot Algeriet. Rooney bad om ursäkt och därmed var det utagerat.

3)      I förlustmatchen mot Mexico sade Anelka i Frankrikes lag till sin förbundskapten ”Dra åt helvete din smutsiga horunge” under halvtidspausen, provocerad av någonting. Anelka bad inte om ursäkt och skickades hem.

Så länge fotbollsspelare agerar enligt principen ”Det som domaren inte ser eller hör är tillåtet” kommer de att bli utsatta för verbala och fysiska provokationer. Och då gäller det att vara beredd så att man slipper gula och röda kort. Det kan man göra genom att lista 5-6 tänkbara situationer och koppla dem till ett alternativt beteende. Alltså – om man blir provocerad av att en motspelare säger något förnedrande, svarar man inte med en armbåge i ansiktshöjd utan genom att gå därifrån. Då visar man motståndaren att man inte går på sådana psykningar. Men, och här kommer den mentala träningen in. Man måste träna på att koppla provokationen till beteendet att gå därifrån så att det är automatiserat då man väl ställs inför en sådan situation.


Tankarna styr vad man gör

Inför gruppspelet i VM har alla förväntningar på vilka lag som går vidare och vilka lag som är chanslösa att överleva gruppspelet. Jag är helt övertygad om att vi kommer att få uppleva favoritlag som slås ut i gruppspelet och nederlagstippade lag som kommer att överraska.

 En fälla som favoritlag kan råka ut för vid spel mot lag som är sämre är att underskatta motståndet. Man tänker ”Det ordnar sig” och anstränger sig därför inte helt och fullt, vilket kan resultera i att man förlorar.

På förhand chanslösa lag kan överraska med bra prestationer och ta sig till slutspelet, bara för att där råka ut för samma sak – en oväntad förlust. Man har gjort mer än någon har väntat sig och känner sig nöjd ”Vi har presterat bättre än förväntat och det är bra”.

 I alla matcher gäller det därför att fokusera på det man skall göra ”här och nu” och inte göra värderingar i form av bra eller dåligt.

Erwin

 


Rysk roulett eller kyliga nerver?

Tre dagar kvar till sommarens absolut största idrottshändelse – VM i fotboll! Fyra veckor som kommer att handla mycket om idrottspsykologi. När de bästa fotbollsspelarna i världen spelar mot varandra handlar väldigt mycket om mentala aspekter.

 

Det gäller att

  • Kunna hantera det yttre trycket och pressen på sig själv
  • Kunna anpassa sig till ett kollektivt liv under lång tid
  • Behärska sig vid fysiska och verbala provokationer
  • Tänka positivt om laget ligger under med 0-2 då det är 10 minuter kvar
  • Acceptera sin roll som avbytare/reserv

Och när vi kommer fram till slutspelet med direktutslagning kommer vi att få uppleva att ett antal matcher kommer att avgöras på straffsparkar. Avgörande på straffsparkar liknar somliga vid rysk roulett eller lottdragning. Jag anser att det är psykologiska faktorer som avgör.

Under VM-turneringen kommer jag att skriva om de mentala faktorerna.

Erwin


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0