Accepterar Robin van Persie sin roll?

2010-07-10

I åttondelsfinalen mellan Holland och Slovakien blev holländaren Robin van Persie utbytt i 80 minuten. I 84 minuten gjorde Holland 2-0. Alla på avbytarbänken jublade – utom van Persie.

Han visade därmed att han inte accepterade sin roll och möjligtvis skapade oro i lagsammanhållningen. Hans insats i VM har hittills inte motsvarat förväntningarna, kanske beroende på att rollen som target player inte passar honom.

 

När det gäller roller i ett lag är det viktigt att inte bara förstå vad rollen innebär (rollklarhet) utan också att acceptera sin roll och därmed göra sitt bästa för laget. Den franske spelaren Malouda sade i ett uttalande att han accepterar förbundskaptenens beslut om han får starta eller vara avbytare. En perfekt inställning.

 

Man kan undra över Fabio Capellos princip att inte meddela spelarna vilka som får spela förrän två timmar före match. Detta skapar ovisshet och kräver mycket energi. Argumentet för att hålla spelarna på sträckbänken så länge som möjligt är att ingen skall slappna av utan vara beredd att spela. Helt fel. Det är lättare att förbereda sig om man vet att man skall spela och de som får veta att de är avbytare förbereder sig för eventuella inhopp lika seriöst. I den första gruppspelsmatchen lät han James Milner spela på vänstersidan, en roll som han inte har i klubblaget Aston Villa. Även om den ovana rollen accepteras kan det vara svårt att uppfylla

de krav som rollen kräver.

 

Frågan är nu: Vilken roll kommer van Persie att få i finalen och kommer han att acceptera den?


Erwin Apitzsch


Gör inga värderingar

2010-07-03

Ghana får en straffspark i slutminuten av förlängningen av kvartsfinalen mot Uruguay efter det att Suarez på mållinjen räddat ett givet mål med handen. Gyan kan avgöra matchen men skjuter i ribban och straffsparksläggning skall ske. För sydamerikanerna är detta som en skänk från ovan. De hade redan räknat med att förlora och får oväntat en ny chans, det vill säga har inget att förlora. Tvärtom för afrikanerna. Att börja straffläggningen med vetskapen att den bäste straffskytten just missat en straff känns som en ytterligare belastning. Uruguay sätter den första straffen och Gyan revanscherar sig genom att kvittera till 1-1. Vid ställningen 3-2 till Uruguay missas tre straffar i följd varpå Abreu gör 4-2 och matchen är avgjord.

 

Ghananerna upplevde givetvis en oerhörd besvikelse efter straffmissen i förlängningen och negativa tankar som ”Vi har allt att förlora” dök säkert upp. Och inför varje straff låg de under med ett mål och då kommer lätt tankar som ”Jag får inte missa”. Det är naturligt att göra värderingar i form av bra eller dåligt, men negativa värderingar tar fokus från det man skall göra och har oftast negativa konsekvenser för beteendet.

 

Det finns i princip två sätt att skjuta straffar. Det ena är att vänta ut målvakten och placera straffen där en lucka uppstår. Det andra sättet är att slå straffen på ett förutbestämt ställe. Det förstnämnda sättet kräver oerhörd kyla och stresstolerans. Det andra sättet kräver total koncentration på det som skall göras och kan tränas mentalt. Är det lönt att träna mentalt på att lägga straffar? Ja, åtminstone inför stora turneringar som VM, men det måste tränas, och det måste ske flera veckor i förväg för att lyckas hantera den yttre pressen och skärma av alla yttre och inre distraktioner. Som sagt, det är ofta den mentala styrkan som är avgörande.


Erwin Apitzsch


Målkamera eller den mänskliga faktorn?

I matcherna England-Tyskland och Argentina-Mexico noterades två rejäla domarmisstag. Dessa misstag har lett till en debatt om införande av målkameror. För mig är det självklart att använda den teknologi som finns i syfte att minimera mänskliga misstag. Det är väl det som all utveckling går ut på. Vi har infört mitträcken i trafiken för att minimera riskerna för kollisioner och i sjukvården gäller Lex Maria, som innebär att man kan anmäla egna misstag för att minska risken för att de upprepas.

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, är enligt ett uttalande som jag sett av annan uppfattning: ”Misstag sker med jämna mellanrum. Fotbollen döms av människor och människor gör misstag”. FIFA, det internationella fotbollförbundet, var först inne på samma linje, men har nu svängt så pass att man skall ta upp frågan om målkameror på ett kommande möte.

En intressant iakttagelse: Ingen av de två domarna i de ovan nämnda åttondelsmatcherna får döma någon mer match i detta VM. FIFA accepterar tydligen inte grova misstag!

Erwin Apitzsch

RSS 2.0