Accepterar Robin van Persie sin roll?

2010-07-10

I åttondelsfinalen mellan Holland och Slovakien blev holländaren Robin van Persie utbytt i 80 minuten. I 84 minuten gjorde Holland 2-0. Alla på avbytarbänken jublade – utom van Persie.

Han visade därmed att han inte accepterade sin roll och möjligtvis skapade oro i lagsammanhållningen. Hans insats i VM har hittills inte motsvarat förväntningarna, kanske beroende på att rollen som target player inte passar honom.

 

När det gäller roller i ett lag är det viktigt att inte bara förstå vad rollen innebär (rollklarhet) utan också att acceptera sin roll och därmed göra sitt bästa för laget. Den franske spelaren Malouda sade i ett uttalande att han accepterar förbundskaptenens beslut om han får starta eller vara avbytare. En perfekt inställning.

 

Man kan undra över Fabio Capellos princip att inte meddela spelarna vilka som får spela förrän två timmar före match. Detta skapar ovisshet och kräver mycket energi. Argumentet för att hålla spelarna på sträckbänken så länge som möjligt är att ingen skall slappna av utan vara beredd att spela. Helt fel. Det är lättare att förbereda sig om man vet att man skall spela och de som får veta att de är avbytare förbereder sig för eventuella inhopp lika seriöst. I den första gruppspelsmatchen lät han James Milner spela på vänstersidan, en roll som han inte har i klubblaget Aston Villa. Även om den ovana rollen accepteras kan det vara svårt att uppfylla

de krav som rollen kräver.

 

Frågan är nu: Vilken roll kommer van Persie att få i finalen och kommer han att acceptera den?


Erwin Apitzsch


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0