Avgörande på straffsparkar är inte rysk roulett

2010-06-25

Nu är gruppspelet nästan avslutat och VM går in i direktutslagningsfasen. Det kommer säkert att innebära många jämna matcher och i några fall avgörande på straffsparkar. Säkert kommer vi att få höra kommentarer om att straffsparksavgörande är lika oförutsägbart som lottdragning eller rysk roulett, det vill säga bero på tur. Nej, det avgörande är mental styrka. Det gäller att göra sig av med negativa tankar som ”Jag får inte missa”, ”Jag har hela landets förväntningar på mig”.  Det här skall förbundskaptenen göra: 1) De säkraste skyttarna skall skjuta den första och den femte straffen, 2) Välja forwards som straffskyttar framför mittfältare och backar. Det visar i alla fall statistiken från straffavgörande i EM och VM sedan 1972. Den perfekta straffsparken skall utföras på följande sätt:

1)      Lägg upp bollen på straffpunkten och backa från bollen och håll ögonen på målvakten. Statistiken visar att de som vänder ryggen åt målvakten oftare missar sin straff. Det gjorde Jon Dahl Tomasson i Danmarks förlustmatch mot Japan – och gjorde inte mål på straffskottet.

2)      Ta god tid på dig. De som tar längre tid på sig är mer framgångsrika och visar på stresstolerans.

3)      Fokusera på var du skall sätta straffen och hur det skall gå till. Visualisera händelseförloppet.

4)      Tro på att du skall sätta straffen. Det ökar sannolikheten för ett positivt utfall.

5)      Visa glädje när du har gjort mål. Le och sträck båda armarna i luften. Det signalerar en positiv känsla som sprider sig till de kommande straffskyttarna. Titta inte ner i marken med en neutral kroppshållning.

 

Det är alltså den mentala styrkan som är avgörande och den kan tränas. Det skall givetvis göras genom visualiseringsövningar under flera veckor och genom att på träning lägga en

straff under så matchliknande situation som möjligt, det vill säga i slutet av träningen och helst efter en rejäl pulshöjare.

 

Med all säkerhet kommer vi att få se ”oväntade” straffmissar åtföljda av förklaringar som ”Han är vår säkraste straffskytt. På träning sätter han 10 av 10”. Men som sagt, det är den mentala styrkan som är avgörande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0