Målet som alla såg utom domaren

Frank Lampards skott, som gick i mål, hade betytt 2-2 i åttondelsfinalen mellan England och Tyskland, men domaren underkände målet och därför ledde Tyskland med 2-1 i halvlek. England förlorade matchen med 1-4, men var det på grund av det underkända målet? Knappast. Alla vet att det är domaren som bestämmer men hur man bearbetar ett felaktigt domslut är individuellt. Det är naturligt att känna en spontan frustration, men det bästa man kan göra är att acceptera domslutet och lägga händelsen bakom sig. Då kan man använda all energi på det man skall göra, det vill säga fortsätta att spela fotboll på ett konstruktivt sätt. Alternativet är att känna sig orättvist behandlad och låta de negativa känslorna påverka beteendet och ta energi från spelet. Det är givetvis beklagligt att ett så uppenbart domarmisstag inte kan korrigeras och hade det hänt med några minuter kvar av matchen hade det med största sannolikhet påverkat slutresultatet. Men nu hade England faktiskt en hel halvlek på sig att göra mål utan att lyckas, så jag tycker inte att det var donarens fel att England förlorade. Än en gång: Det gäller att mentalt förbereda sig för oönskade situationer så att man agerar rationellt när de väl inträffar.