Provokationer kan lösas med mental träning

2010-06-24

Nu har vi sett ett antal VM-matcher med verbala och fysiska provokationer, som har lett till lite olika resultat.

1)      Ronaldo i Portugal fick ett gult kort i matchen mot Elfenbenskusten på grund av osportsligt uppträdande sedan han skrikit ”Fuck off” till ett par ivorianer som var ute efter att få honom ur balans

2)      Wayne Rooney svor åt sin lagkapten då denne stoppade honom från att skälla ut domaren och efter matchen hånade han supportrarna efter Englands oavgjorda match mot Algeriet. Rooney bad om ursäkt och därmed var det utagerat.

3)      I förlustmatchen mot Mexico sade Anelka i Frankrikes lag till sin förbundskapten ”Dra åt helvete din smutsiga horunge” under halvtidspausen, provocerad av någonting. Anelka bad inte om ursäkt och skickades hem.

Så länge fotbollsspelare agerar enligt principen ”Det som domaren inte ser eller hör är tillåtet” kommer de att bli utsatta för verbala och fysiska provokationer. Och då gäller det att vara beredd så att man slipper gula och röda kort. Det kan man göra genom att lista 5-6 tänkbara situationer och koppla dem till ett alternativt beteende. Alltså – om man blir provocerad av att en motspelare säger något förnedrande, svarar man inte med en armbåge i ansiktshöjd utan genom att gå därifrån. Då visar man motståndaren att man inte går på sådana psykningar. Men, och här kommer den mentala träningen in. Man måste träna på att koppla provokationen till beteendet att gå därifrån så att det är automatiserat då man väl ställs inför en sådan situation.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0